Tavaszi Zsongás – Vállalati Önkéntesek napja megint!

Örömmel osztjuk meg, hogy az AmCham Alapítvány idén tavasszal, ismét megszervezi az előző években oly nagy sikerrel bonyolított önkéntes napját.

Helyszínek:

  • Kaffka Margit gyermek és anyaotthon (1122 Budapest, Acsády Ignác utca 3.): kertészkedési munkák
  • Burattino Gyermekotthon (1213 Budapest, Szőlős u. 5., 1213 Budapest, Pálma u. 42.): kerítésfestés, raklapbútor készítés
  • Vakok Iskolája (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39. bejárat az Ida utcából): játszótér park felújítása, csiszolása a játékoknak, festési munkák

A regisztráció során kérünk mindenkit, hogy jelezze melyik helyszínen venne részt az önkéntes munkában! Amennyiben lehetőségük van a szükséges eszközökkel, virágokkal, festékekkel történő támogatásra, hálásan köszönjük erről, kérem, hogy e-mailban vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy a szükséges mennyiségeket egyeztetni tudjuk: erika.bosnyak@amchamfoundation.hu

Időpont: 2022. május 7. 

Program:

08:30 ​        Gyülekező (kávé, tea)

9:00           Munkálatok kezdése, jelentkezések a különféle feladatokra

12:00         Ebéd (zsíroskenyér, lekváros kenyér, zöldségek)

15:00         Munkálatok befejezése (minden elkezdett munkafolyamatot be kell fejezni, félbehagyva nem maradhat semmi, szerszámokat össze kell szedni)

A fogadó intézményekről:

Budapest Főváros Önkormányzatának Kaffka
Margit Gyermekotthona
Székhely: 1122, Budapest, Acsády Ignác u. 3. – tel.: 06-1/355 – 8328 fax: 06-1/202 – 1765

Az intézmény rövid bemutatása:
Az otthont 1918-ban Erzsébet hadiárva Leányotthon néven, Csetei báró Herczog Mór Lipót  adományából, az Országos Gyermekvédő Liga létesítette. Ettől kezdve folyamatosan ifjúsági otthonként, majd gyermekotthonként működik.
Az otthon a XII. kerületben, a Városmajor mellett, nagyon szép környezetben helyezkedik el, évszázados fákkal körülvéve. Az intézmény alapfeladata 14-18 éves, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett lányok gyermekotthoni ellátása. Utógondozói ellátást is biztosíthatunk 24 éves korig annak, aki dolgozik, vagy nappali képzésben tanul.
Az Acsády Ignác utcai épületben 40 leány három szinten történő elhelyezésére van lehetőség. Minden csoport önálló élettérrel rendelkezik, amely magába foglalja az elhelyezésre szolgáló 2-3-4 ágyas szobákat, nappalit, főzőkonyhát – étkezőt, tisztálkodásra és mosásra alkalmas vizes helyiségeket. Az épület földszintjén található a főzőkonyha, a fűtést, melegvíz-ellátást biztosító kazánok, a raktárak, valamint egy jól felszerelt konditerem.
A gyermekek nevelése csoportban történik A csoportok életterei jól felszereltek, biztosítják
a pihenés, kikapcsolódás lehetőségét. Az otthon életrendjét a házirend szabályozza, ami tartalmazza az otthon lakóinak jogait és kötelességeit (magatartás, tanulmányi munka,
szabadidős tevékenység, háló- és szokásrend, tisztálkodás, étkezés, stb.)

Burattino Gyermekotthon

1213 Budapest, Szőlős u. 5. ,       1213 Budapest, Pálma u. 42. 

A Burattino Általános és Szakképzőiskola, Gyermekotthon egy olyan alternatív iskola, amely integráltan látja el a gyermekvédelem körébe tartozó feladatait, azaz az arra rászoruló gyermekek számára intézményen belül tud elhelyezést biztosítani. Ez a szisztéma hozzásegíti a gyerekeket, hogy kevésbé traumatizálódjanak egy-egy családi, élethelyzeti probléma során, amikor a családból való kiemelés elkerülhetetlen. Gyermekotthonaink otthont nyújtó ellátás keretében az ideiglenes hatállyal elhelyezett, az átmeneti – és tartós nevelésbe vett, illetve átmeneti gondozás keretében a válsághelyzetbe került családok gyermekeit is fogadhatják. Nevelési programunk felöleli a gyermekek életének minden mozzanatát. A napi rendszerességű elfoglaltságok – a tisztálkodás, környezet rendben tartása, főzés, mosás mellett a tanulás, a szabadidő szervezés egyaránt a program fontos elemei. A program rögzíti, hogy a gyermekotthon minden munkatársa és a gyerekek szűkebb és tágabb környezetének minden tagja elhivatottan, felelősséggel, nagy szakmai hozzáértéssel, a fejlődésre való képességek birtokában, nyitott, pozitív szemlélettel és emberségesen kell ellássa feladatát. A program – bár egységesen érvényesül mindkét otthonban – a gyerekek egyéni igényeihez is alkalmazkodik. Így valóban otthonban – a saját otthonukban – érezhetik magukat. Ebből a szempontból is alapvetően fontos a környezet kialakítása, a személyes tér, saját eszközök, tárgyak biztosítása. A család pótlása lehetetlen, de mindent meg kell tenni, hogy a gyerekek biztonságban és örömben éljék életüket. A gyermekotthonban nevelkedő gyerekek családi traumáik miatt valamilyen mértékben sérültek, és a felnőtt világgal alapvetően bizalmatlan. Ezért a pszichés zavarok, sérülések feldolgozásához minden segítséget meg kell adjuk gyerekeink számára. Komplex családgondozási programunkkal segítjük a családokat, hogy minél előbb haza kerülhessenek a gyerekek. A pedagógiai munka kontrolját a heti rendszerességgel tartott team – ülések biztosítják. Az egyes telephelyeken engedélyezett férőhelyek száma: 

  1. 1213 Budapest, Szőlős u. 5.                 28 férőhely
  2. 1213 Budapest, Pálma u. 42.                12 férőhely 

Vakok Iskolája

A közel 200 éves múltra visszatekintő többcélú, komplex intézmény szegregált feltételek mellett jelenleg 211 gyermek oktatását-nevelését látja el óvodától a szakiskoláigépértelmű, tanulásban akadályozott, halmozottan sérült és siketvak tagozaton; valamint több mint 15 éve folyamatosan növekvő arányban foglalkozik integrált tanulókkal. Az intézmény saját kollégiummal rendelkezik a vidéki gyermekek számára, továbbá gyermekotthont működtet 15 állami gondoskodásban élő fiatal részére. Továbbképző terepet nyújt az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karának gyógypedagógus képzéséhez, valamint minden szakembernek, aki súlyos fokban látássérült gyermekek fejlesztésével foglalkozik országszerte.

Intézményük nagymúltú, szimbolikus intézmény. Mint hosszú neve is mutatja, többcélú, komplex intézmény, mely nem csupán az oktatás-nevelés színtere, hanem a gyógypedagógus-képzés gyakorló intézménye, integrációt ellátó és támogató központ, a „vakügy” szimbóluma, társadalmi jelkép.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük