Egy nap a gyerekekért – We Made it Happen! – 2015

 

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Alapítvány idén is meghirdette hagyományosnak mondható önkéntes „A Day to Make it Happen” programját. A kezdeményezés idén az „Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére”, a „Zsótér Pál Alapítvány” és a „Snétberger Zenei Tehetség Kiemelten Közhasznú Alapítvány” együttműködésével, valamint az AmCham tagvállalataiból érkező önkéntesek munkájával valósult meg.

Egyedülálló módon, az AmCham Alapítvány idei programja egyszerre három helyszínen kínált lehetőséget április 20 és 25 között, így mindenki megtalálhatta a leginkább kedvére való programot. Az eseményre, a rövid határidő ellenére több mint 60 önkéntes jelentkezett, a Citibanktól, a Tata Consultancy-tól, a KPMG-től, az American Expresstől, és még számos magánszemély, különböző vállalatoktól.

A Budai Gyermekkórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs Osztály kertjének rendezése közben az önkéntesek nem csak új ismeretségekre tehettek szert, de kollégáikkal való kapcsolatuk mélyítésére is lehetőségük volt. „Szeretnék máskor is önkéntes munkán részt venni, mert jó program: új embereket ismerhetek meg, olyan kollégákat, akikkel nem dolgozom mindennap, és mert a munkát kint, a szabad levegőn tudjuk végezni” – mondta Dóri, a KPMG-től. Lázár Kata, az American Express munkatársa szerint „azért jöttünk, hogy segítsünk a kórháznak, de ez csapatépítésnek is kiváló.”

A Budai Gyermekkórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs Osztály országos szintű rehabilitációs osztály, ahol 3-23 éves korú, súlyos, halmozott problémával küzdő gyermekek és fiatalok kapnak segítséget. Az osztály által kínált terápiák között fontos helyet foglal el a művészetterápia, a képzőművészeti terápia, a meseterápia és a zeneterápia. A zöld övezetben található épület és kert környezeti adottságoknál fogva kiemelten alkalmas a komplex terápiás feladatok ellátására, de a fejlesztés és az anyagi ráfordítás híján a minőségi hiányosságok korlátozzák a lehetőségeket. Az önkéntes nap célja így a kert megszépítése volt, hiányzó bokrok, virágok ültetése és egy fűszernövény-kert kialakítása, aminek a gondozásában majd a gyerekek is részt vehetnek.

Iván Éva, az Osztály kommunikációs munkatársát meglepetésként érte az önkéntesek lelkes csapata, akik alapos munkával hamar be is tudták fejezni a feladataikat. „A szép környezet kialakítása a gyerekek felépülését is segíti” tette hozzá. A betegek diagnosztizálása és a terápia fejlesztése érdekében az Osztály új diagnisztikai eszközök beszerzését és egy műhely kialakítását tűzte ki célul.

Egy másik támogatott szervezet, a mexikói úti Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, EGYMI és Kollégium pedig felajánlotta, hogy érzékenyítés és látókör bővítés érdekében szívesen bemutatják a vállalatok munkatársainak, hogyan élnek a mozgássérült gyerekek és felnőttek.

Rajki Zsuzsa, az AmCham Alapítvány Kuratóriumának tagja így foglalta össze a tavaszi önkéntes programot: „Maximálisan meg vagyok elégedve az eseménnyel, elkötelezett, lelkes csapatok jöttek, akiket nem tántorított el a kemény munka. A közös munka közben a vállalatok képviselői egymást kérdezték arról, hogy náluk hogyan szokták szervezni az önkéntes programokat – ez nagy sikerélmény, hiszen nem mi segítjük elő az önkéntesség értékének terjedését, hanem a vállalatok egymás között. Egyre inkább azt látjuk, hogy több önkéntes programot kell szervezni, mert ezekkel közel tudjuk hozni a támogatók és a támogatottak élményét, ami mindenki számára egy win-win élményt jelent.”

Kraft Anikó tollából