Ez történt 2014-ben


Támogatóinknak hála, 2014 évben is több módon tudtunk segíteni a rászoruló gyermekeken.
 

2014. április 12. – A Day to Make it Happen  – Dunabogdány

1,15 millió forinttal és önkéntes munkával segítettek az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagvállalatainak dolgozói az árvíz által megrongált dunabogdányi játszótér helyrehozásában

Az AmCham Alapítvány 2013-ban kiírt pályázatán a dunai régió árvíz által sújtott települései közül Dunabogdány, Tahitótfalu és Szigetmonostor nyert –, és köszönhetően a Citibank plc kiemelkedő támogatásának, mindannyian megkaphatták a teljes igényelt támogatást az árvíz okozta károk helyreállításához. 2014. április 12-én további segítségnyújtásként, az árvíz által megrongált dunabogdányi játszótér felújítása volt a cél. Az AmCham tagvállalatoktól közel hetven lelkes önkéntes jelentkezett, ezen kívül a helyiek is csatlakoztak a munkálatokhoz, így a több mint száz önkéntes – a tervezett munkán kívül -, az iskola körül is kisebb felújításokat végezett.

Ekkor már tizedik alkalommal szervezett önkéntes napot az Amerikai Kereskedelmi Kamara Alapítvány. Nem ritka – hogy ehhez a szombathoz hasonlóan – családdal együtt érkeztek a segíteni szándékozók, mert így tudták megoldani azt, hogy az egész heti munka után a családdal is legyenek, és a rászorulókon is segítsenek. Az AmCham Alapítvány munkáját sokan már a kezdetektől támogatják és minden alkalommal szánnak időt vagy pénzt a rászorulók megsegítésre.  Az AmCham Alapítvány önkéntesei között évek óta az amerikai cégek dolgozói élen járnak, hiszen a tengerentúli vállalati kultúra aktivitásra sarkallja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Idén elsők között csatlakozott ehhez a megmozduláshoz a Tata Consultancy csapata, akik az elmúlt években minden önkéntes napon részt vettek, és sok vidámságot csempésztek a közös munkálatokba. Kiemelkedik még Lexmark ahonnan több mint 20 fővel érkeztek, és a munkálatokhoz szükséges festéket is biztosították. Köszönet illeti még a Citibank, GE, SynergoCom, és AmCham csapatot – akik kétkezi munkával és pénzzel is segítettek, és akiket szintén elismerés illett a többi segítővel együtt. A dunabogdányi önkéntesek is nagyon szép számban jelentek meg és vették ki részüket a környezetüket megszépítő munkálatokban.

Amíg a felnőttek dolgoztak a gyerekek sem tétlenkedtek: húsvéti kézműves játszóházban és játékos sportfeladatokkal töltötték az időt és várták, hogy a felújított játszóteret birtokba vehessék.  Ebédidőben a résztvevők megkóstolhatták a helyi specialitást, a bogdányi lepényt. A pihenés után folytatódhatott a munka, mindenki kiválaszthatta miben segít.

A munkálatok befejeztével zenés program keretében foglalták el a helyi óvodások a felújított játszóteret.
 

Jubileumi adománygyűjtés 2014
”MI LESZEK, HA 25 LESZEK” pályázat nyertesei

 1. Down Egyesület – Nyíregyháza (130 FŐ) – AHOL A CSODÁK VALÓRA VÁLNAK!
  A Down Egyesület több mint 130 fogyatékos gyermek társadalmi integrációját segíti elő a Csodavár Fejlesztő Centrumban. A Csodakert projekt keretében az első olyan korai fejlesztő és játszóházat hoztak létre, ahol a gyermekek a spontán játék által, szakmai team által kijelölt fejlesztési terveknek megfelelően tapasztalhatják meg a klasszikus játszóházak, illetve a fejlesztő centrumok által kínált terápiás lehetőségek előnyeit. A jelenlegi 0-7 éves fogyatékos gyermekeken túl egészen 12 éves korig lehetőség nyílna a Down-szindrómások, autisták, oxigénhiányos és egészséges gyermekek integrációjára, amely a való életre történő felkészülést és a gyógyulást segíti elő. Az érzékek házikóiban – amire a pályázatot készítették – csoportos és egyéni terápia is kivitelezhető, amely belső térben kerül kialakításra, így időjárástól függetlenül egész évben használható.
 2. Köz-pont Ifjúsági Egyesület– Debrecen (1200 fő) – TEMATIKUS KLUBOK A KORSZERŰ TUDÁSÉRT
  A debreceni Városi Diákönkormányzatból alakult informális diákszervezet két megyében, összesen mintegy 12 település 12 iskolájában valósította meg a pályázatában leírt kísérleti projektjét. A diák önkormányzatisággal, fiatalkori önkéntességgel, nemzetközi projektekkel, tehetségkutatással és ifjúsági képzésekkel foglalkozó szervezet 124 osztályfőnöki órát tartott  6 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei általános-, illetve a 6 Hajdú-Bihar megyei középiskolában. Az órákon intenzíven és interaktívan vonták be a diákokat. A tematikus klubok a diákok igényeihez igazodnak, és a következő területeket ölelik fel: önfejlesztés, nyelvtanulás, továbbtanulás, munkaszerzés, állampolgári ismeretek, egészségügy.  A projekt 12 diáknappal zárul, ahol az eredmények összegzése történik. Ezekről, illetve az óravázlatokról egy korszerű online kiadvány készül.
 3. Bókay Gyermekklinikáért Kiemelten Közhasznú Alapítvány – Budapest (több, mint 1000 fő) – EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG SZÜLŐKNEK
  Az éves szinten 55 ezer járó beteg és 8200 fekvőbeteg gyermek kezelését végző Bókay Gyermekklinika projektje a szülőknek szól és egy tájékoztató programsorozat lebonyolítását, illetve a leggyakoribb gyermekgyógyászati kérdésekre választ adó kiadvány publikálását és terjesztését jelenti. Szükségességének oka, hogy Magyarországon alacsony az egészségkultúra színvonala az alapellátás leterheltsége miatt, az oktatásból hiányzik az egészség-nevelés, illetve a családokon belül alacsony szintű az egészségtudatos információk átadása. Az egészségügyi vészhelyzetekre, mint például eszméletlenség, sérülés, égés, görcsállapotok, fulladás, laikusok számára is érthető problémamegoldást kínálna a kiadvány. Hétköznapi témákat is érintene, mint a gyermektáplálás, védőoltások, láz- és fájdalomcsillapítás, fogzás. A klinika orvosai által készített didaktikus tájékoztató a rászorulók számára ingyenes, de kereskedelmi forgalomba is kerül kedvezményes áron, melynek bevételét a kiadvány újbóli kinyomtatására fordítanák.
 4. Alapítvány az autista gyermekekért – Nagykanizsa (50 fő) – LEGO TERÁPIA A JÖVŐ MÉRNÖKEINEK
  A program elsődleges célja az autista gyermekek számára a szabadidő-eltöltési lehetőség biztosítása, amely egyben hozzájárul a gyermekek támogatásához, fejlesztéséhez is. Magyarországon még nem működik terápiás céllal LEGO Klub, habár a nyugati államokban egyre elterjedtebb, így itthon innovatívnak és egyedülállónak számít a projekt. Az általuk kért LEGO Mindstorms robotépítő szettel segítik a gyermekeket abban, hogy jobban megértsék a tudomány, technológia, mérnöki fogalmak összefüggéseit – ezzel is tovább segítve őket a beilleszkedésben.
 5. Kézzelfogható Alapítvány – Budapest (1000 fő) – TAPINTHATÓ KIÁLLÍTÁSOK – ÉRZÉKENYÍTÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS MÓDSZEREKKEL
  A látássérültekkel, illetve más fogyatékossággal élő személyekkel foglalkozó szervezet a látássérültek társadalmi rehabilitációját a művészeteken és a kézműves mesterségeken keresztül szeretnék megoldani. Az alkotó művészetekkel az előadás, alkotás és a műélvezet oldaláról segítené a hátrányos helyzetű csoportokat. Az ország főbb régióiban megrendezett tapintható kiállítások olyan válogatást nyújtanak, ahol képző- és iparművészek közösen állítanak ki különböző fogyatékossággal élő társaikkal. Minden látogató számára biztosított a tapintás útján történő megismerés. Látássérült tárlatvezetők segítségével fedett szemmel is végigjárható a kiállítás, ahol az interakcióban a személyes kapcsolat dominál, így az érzékenyítés magas szinten valósulhat meg. Egyben képzés, oktatás, munkalehetőség nyújtása is célja a pályázatnak, melynek alapját a már létrehozott saját tapintható tárlat és oktató program képezi. A kommunikációs tréningnek, a szakszerű tárlatvezető gyakorlatnak, és a gyakorlati képzésnek köszönhetően bővül a vakok és gyengén látok által választható szakmák köre. 

2014. október 10. – Az AmCham Alapítvány Adományátadó Ünnepsége  

Az Alapítvány közel 8 millió forint értékben támogatta a nyíregyházi Down Egyesületet, a debreceni Köz-Pont Ifjúsági Egyesületet, a budapesti Bókay Gyermekklinikát, a nagykanizsai Alapítvány az Autista Gyermekekért és a budapesti Kézzelfogható Alapítványt.

adományátadó2

Ezen a 2014. október 10-i ünnepélyes díjátadón egy rendhagyó gyereknap keretében 150 hátrányos helyzetű és sérült gyermek is részt vehetett.

– 25 éve dolgozunk azért, hogy hátrányos helyzetű gyerekeknek, és az őket ellátó intézményeknek segítsünk. Nagy öröm számomra, hogy idén öt szervezetet is támogathatunk: a nyíregyházi Down Egyesület egy egyedülálló terápiás teret, az „érzékek házikóit” valósítja meg az adományunkból. Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar megyében általános és középiskolások korszerű és személyre szabott délutáni képzéseken vehetnek részt, Nagykanizsán speciális Lego játékokat fognak vásárolni autizmussal élő gyerekek fejlesztéséhez, a Kézzelfogható Alapítvány művészetterápiás módszerekkel kívánja megismertetni a vakok és gyengén-látók világát, míg a budapesti Bókay Klinika egy közérthető kiadvánnyal növeli a szülők egészségtudatosságát. Alapítványunk célja a közvetlen segítségnyújtáson túl az is, hogy népszerűsítsük és erősítsük az önkéntesség intézményét Magyarországon.  – mondta Rajki Zsuzsa, az Alapítvány képviselője az ünnepélyes adományátadón.