Ez történt 2015-ben

 

Egy nap a gyermekekért – A Day to Make it Happen

Alapítványunk 2015. áprilisában is meghirdette – immár hagyományosnak mondható – önkéntes „A Day to Make it Happen” programját
. A kezdeményezés az „Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére”, a „Zsótér Pál Alapítvány” és a „Snétberger Zenei Tehetség Kiemelten Közhasznú Alapítvány” együttműködésével, valamint az AmCham tagvállalataiból érkező önkéntesek munkájával valósult meg

Egyedülálló módon, az AmCham Alapítvány 2015. évi első önkéntes programja egyszerre három helyszínen kínált lehetőséget április 20 és 25 között, így mindenki megtalálhatta a leginkább kedvére való programot. Az eseményre, a rövid határidő ellenére, több mint 60 önkéntes jelentkezett, a Citibanktól, a Tata Consultancy-tól, a KPMG-től, az American Expresstől, és még számos magánszemély, különböző vállalatoktól.A Budai Gyermekkórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs Osztály kertjének rendezése közben az önkéntesek nem csak új ismeretségekre tehettek szert, de kollégáikkal való kapcsolatuk mélyítésére is lehetőségük volt. „Szeretnék máskor is önkéntes munkán részt venni, mert jó program: új embereket ismerhetek meg, olyan kollégákat, akikkel nem dolgozom mindennap, és mert a munkát kint, a szabad levegőn tudjuk végezni” – mondta Dóri, a KPMG-től. Lázár Kata, az American Express munkatársa szerint „azért jöttünk, hogy segítsünk a kórháznak, de ez csapatépítésnek is kiváló.”

Budai Gyermekkórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs Osztály országos szintű rehabilitációs osztály, ahol 3-23 éves korú, súlyos, halmozott problémával küzdő gyermekek és fiatalok kapnak segítséget. Az osztály által kínált terápiák között fontos helyet foglal el a művészetterápia, a képzőművészeti terápia, a meseterápia és a zeneterápia. A zöld övezetben található épület és kert környezeti adottságoknál fogva kiemelten alkalmas a komplex terápiás feladatok ellátására, de a fejlesztés és az anyagi ráfordítás híján a minőségi hiányosságok korlátozzák a lehetőségeket. Az önkéntes nap célja így a kert megszépítése volt, hiányzó bokrok, virágok ültetése és egy fűszernövény-kert kialakítása, amineka gondozásában majd a gyerekek is részt vehetnek.

Tata team 1

Iván Éva, az Osztály kommunikációs munkatársát meglepetésként érte az önkéntesek lelkes csapata, akik alapos munkával hamar be is tudták fejezni a feladataikat. „A szép környezet kialakítása a gyerekek felépülését is segíti” tette hozzá. A betegek diagnosztizálása és a terápia fejlesztése érdekében az Osztály új diagnisztikai eszközök beszerzését és egy műhely kialakítását tűzte ki célul.

Egy másik támogatott szervezet, a mexikói úti Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, EGYMI és Kollégium pedig felajánlotta, hogy érzékenyítés és látókör bővítés érdekébe
n szívesen bemutatják a vállalatok munkatársainak, hogyan élnek a mozgássérült gyerekek és felnőttek.

Rajki Zsuzsa, az AmCham Alapítvány Kuratóriumának tagja így foglalta össze a tavaszi önkéntes programot: „Maximálisan meg vagyok elégedve az eseménnyel, elkötelezett, lelkes csapatok jöttek, akiket nem tántorított el a kemény munka. A közös munka közben a vállalatok képviselői egymást kérdezték arról, hogy náluk hogyan szokták szervezni az önkéntes programokat – ez nagy sikerélmény, hiszen nem mi segítjük elő az önkéntesség értékének terjedését, hanem a vállalatok egymás között. Egyre inkább azt látjuk, hogy több önkéntes programot kell szervezni, mert ezekkel közel tudjuk hozni a támogatók és a támogatottak élményét, ami mindenki számára egy win-win élményt jelent.” (Kraft Anikó önkéntes tollából)

Scenes from the volunteer day entitled A Day to Make it Happen, organised by the American Chamber of Commerce in Hungary Foundation (AmCham Foundation, ACF) to clean up the garden and refurbish the gardens of a children's home in Budapest on 3 October 2015.

 

A Day to Make it Happen – A vénasszonyok nyara Tündérkertet és Boszorkánykonyhát hozott

A gyönyörű őszi napsütésben október 3-án mintegy nyolcvan vállalati önkéntes segített újjá varázsolni a budapesti Bólyai Gyermekotthon kertjét a hétvégén is ott lévő lelkes lakókkal együtt.A reggeli gyülekező és eligazítás alatt ugyan még hűvös volt, de később már mindenki rövidújjúban szorgoskodott a gyermekotthon kertjében a főváros 11. kerületében. Az önkéntesek csoportokban dolgoztak, volt, aki új raklapbútorokat csiszolt és festett, volt aki gyümölcsfákat ültetett, megint mások az utcafront rendbetételén dolgoztak vagy a fűszernövényeket gondozták, és voltak akik az ebédet készítették három bográcsban.A hétvégén is ott lakó gyerekek hol az egyik, hol a másik csoporthoz csapódtak, a többségüket a munka mellett már nem is annyira érdekelte az arcfestés és a más nekik szánt tevékenységek.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara Alapítványa (AmCham Alapítvány) immár 15 éve rendezi meg rendszeresen „A Day to Make it Happen” címmel az önkéntes napjait, melyeket az AmCham tagvállalatai közül több cég, elkötelezett, lelkes csapataival már a kezdetektől támogatja. A Tata Consultancy és Lexmark önkéntesei idén is elsők között jelentkeztek a megmozdulásra és köszönhetően még az Alcoa-Köfém, Oracle, NCR dolgozóinak, és több egyéni önkéntesnek a Budapest Hilton, Circular Foundation, Gléda, Mapi, Urmet, AmCham Irodától, az otthon dolgozóival együtt így már közel százan serénykedtek az intézmény kertjében.

A résztvevő cégek közül néhányan a kertészkedéshez szükséges dolgokkal (pl. gyümölcsfával, termőfölddel, palántákkal, virághagymákkal,  szerszámokkal, reggeli pogácsa), mások pedig az elkészítendő bútorokhoz raklappal vagy éppen festékkel járultak még hozzá az önkéntes munkán felül.

Az önkéntesek a Gyermekotthonunkban Élő Gyermekeink Jövőjéért Alapítvánnyal együttműködve, kikapcsolódásra és a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas teret alakítottak ki. Sokan gyermekeikkel együtt érkeztek, fontosnak tartva, hogy gyermekük már kiskorában megszokja, hogy a rászorulók megsegítése mindenki feladata.

Az intézmény céljainak megfelelően a család nélküli, gyakran önbizalomhiánnyal küszködő gyerekek az új közösségi térben várhatóan gyorsan juthatnának sikerélményhez. A növény- és kertgondozás, az ennek kapcsán megjelenő egészséges táplálkozás, a szabad levegőn végzett munka, a pihenés és a közös főzés, a beszélgetések mind mentális jólétüket, mind a közösség építését szolgálja majd. A projektben fontos szempont a fenntarthatóság, az önellátás és a környezetvédelem is. (Magócsi Márton tollából)

Vera2

Thanksgiving Charity Drive
Az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Budapest Marriott Szálloda, november 24-én az amerikai hálaadásnap alkalmából az SOS Gyermekfalvak és az Amerikai Kereskedelmi Kamara Alapítványa javára gyűjtött adományokat. A jótékonysági tombolán és a csendes árverésen, közel 30 partnercég értékes felajánlásait is meg lehetett nyerni. Mindezeken felül, minden részvételi díjból 10.000 Ft az adomány összegét gazdagította. A befolyt közel 3 millió forintos összeget teljes egészében az SOS Gyermekfalvak és az AmCham Alapítvány számára ajánlották fel a szervezők.Az est fényét emelte Tóth Vera, ACF nagykövet élő énekműsora, és az AISB diákjainak rövid előadása, akik a „Mulan” című Disney animációs filmből adtak elő egy dalt. Az előadások után a vacsorán résztvevő gyermekek a Mikulás érkezésének is örülhettek.

E10064

Hétmérföldes mesék – adományátadóval egybekötött mesejáték
December 13-án audio-narrációval akadálymentesítettünk 
egy meseelőadást látássérült gyermekek számára a 2015. évi pályázatunk egyik nyertese, a Manna Közhasznú Egyesület, az AKKU Egyesület szakmai megvalósításával. Ez az előadás a harmadik volt a sorban, lendületes, izgalmas, látássérült gyermekeknek is könnyen érthető „utazás”, ahol távoli kultúrák testközelbe érkeztek, ahol minden „tapinthatóvá”, „láthatóvá” vált.Példaértékű integráció tanúi lehettek a meghívott fiatalok – egyedülálló élmény volt ez a színházi előadás, amelyben együtt élvezték az előadást a látássérült és/vagy egyéb más fogyatékossággal élő fiatalok, ép társaikkal.

Az előadás után  átadtuk az adományozó leveleket a nyáron meghirdetett “Tartalmas szabadidő – szárnyaló gyermekek” pályázat nyerteseinek.

Bencsik Edit az AmCham Alapítvány Felügyelő Bizottságának tagja elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy az idén összesen 3 millió forintnyi adománnyal segítjük a hátrányos helyzetű gyermekeket, és ezt úgy tehetjük meg, hogy érzékenyítjük is az integrált egészséges gyermeket, megtanítjuk őket a másság elfogadására.”

Támogatásunkkal az alábbi programok valósulhatnak meg:

“Szól a szív” Alapítvány (Vakok Általános Iskola) – Fejlesztő funkciókkal bíró speciális játszótér kialakításához támogatás

Manna Közhasznú Egyesület – és az AKKU Egyesület Színház és Világjárás “Hétmérföldes mesékkel” látássérült gyermekeknek

Pécsi Színtér Egyesület: Tanulókör működtetése heti két alkalommal.

Pécsi Gyermekotthon Alapítvány „Élménytábor a Pécsi Gyermekotthon növendékei számára”

Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesülete „Jutalomkirándulás Visegrádon a MEGYEK Mentorprogram legszorgalmasabb diákjainak”

Köszönjük minden támogatónknak, és önkéntes segítőinknek,
hogy feladatainkat a terveink szerint teljesíthettük.

Alcoa-Köfém, American Express, AmCham Hungary, Budapest Marriott, Budapest Hilton, Burger King,
Carlson Wagonlit Travel, Circular Foundation, Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe,
Dow Hungary Chemicals,
Gléda Kft., Exxon BSC,
 Interag Holding, IPark Pécs Kft., KPMG, LEGO, Lexmark,
MAPI, ManageMentor, NCR, Oracle, Tata Consultancy, Urmet Kft.