Ez történt 2016-ban

2016  izgalmas és mozgalmas év volt AmCham Alapítvány életében. A sok új feladat közt egyetlen dolog van, ami változatlan, és még erősebb mint valaha, az az elkötelezettségünk, hogy segítsünk a Magyarországon élő hátrányos helyzetű gyermekeknek.

Sajnos nem tudunk minden felsorolni – hiszen annyi mindent tettünk az elmúlt évben -, de az alábbiakban beszámolunk azokról a tevékenységeinkről, amelyekre különösen büszkék vagyunk. Reméljük, hogy olyan élvezettel fogják olvasni, amennyire mi is élveztük a bennük való részvétel!

ACF önkéntesek

Ma van az önkéntesek nemzetközi napja (December 5).2016-ban az AmCham Alapítvány 270 önkéntese 2000 munkaórában dolgozott 10 gyermekintézményben, ezzel közel 1000 kisgyermek életét tették jobbá.Kisfilmünkben őket láthatjátok, és nekik mondunk ezzel köszönetet."Az ENSZ Közgyűlése 1985-ben foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002-ben újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét.Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze. A bizalom és szolidaritás kialakításával, illetve a társadalmi tőke megteremtésével erősíti a társadalom tagjait egymáshoz fűző kötelékeket.Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet a közjó érdekében szabad akaratból anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek."

Közzétette: Amerikai Kereskedelmi Kamara Alapítvány – 2016. december 5.

EZ TÖRTÉNT 2016-BAN

1.    Önkénteseink játszó és pihenőkertet építettek – igazi “zsongás” volt
Mintegy száz vállalati önkéntes segítette április 23-án a budapesti “RÉS” Alapítvány Családok Átmeneti Otthona lakóit.
A 16 éve rendszeresen megrendezésre kerülő önkéntes napokat az AmCham tagvállalatai közül több cég, elkötelezett, lelkes csapataival már a kezdetektől támogatja. A Tata Consultancy, NCR, AMEX, KPMG és Lexmark önkéntesei idén is elsők között jelentkeztek a megmozdulásra, és köszönhetően még a Carlson Wagonlit Travel, Gléda, Urmet és XEROX dolgozóinak, a BME Gimnázium diákjainak, és több egyéni önkéntesnek, az otthon dolgozóival együtt így már több mint százan serénykedtek az intézmény kertjében.
A Családok Átmeneti Otthonában lakó családok számára a külföldi és magyar önkéntesek a kikapcsolódásra, és a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas teret alakítottak ki, és az ott élő gyermekek nagy örömére a játszótér is új elemet kapott. Sokan gyermekeikkel együtt érkeztek, fontosnak tartva, hogy gyermekük már kiskorában megszokja, hogy a rászorulók megsegítése mindenki feladata.
A 2006. áprilisában megnyitott Családok Átmeneti Otthonában (1173 Budapest, Összekötő utca 3.) lakhatási- és szociális krízishelyzetben lévő gyermekes családok részére biztosítanak lakhatási lehetőséget, az ehhez kapcsolódó alapvető szolgáltatásokat, valamint szociális, pszichológiai és jogi segítségnyújtást. Céljuk, hogy bekerülők számára olyan segítséget kínáljanak, melyek révén a családokban rejlő erőforrások megerősödhetnek, s hosszú távon képessé válnak az intézményes ellátási formákon kívüli lakhatási lehetőségek megteremtésére és megtartására.
Az intézményben élő családok nehéz anyagi körülmények között élnek, melyből adódóan kevés lehetőségük van a kikapcsolódásra, közös családi programokon való részvételre. Az intézmény segíti a családoknak a szabadidő hasznos eltöltését (például csoportok, foglalkozások szervezése), a minőségi idő biztosítását, családi programok szervezését. Ehhez nélkülözhetetlen segítséget jelent az AmCham Alapítvány önkénteseinek támogatásával kialakított pihenőkert és játszótér. Az együttműködés során az intézménynek helyet adó épületben az önkéntesek folyosókat festettek, a kert, a pihenőkert és a játszótér részen virágosítottak, fákat ültettek, egyéb kertészeti munkákat végeztek, sziklakertet és kerítést építettek, közreműködésükkel színes raklap bútorok készültek. A játszótérre új csúszdás udvari játékot építettek, valamennyi kültéri játék köré gumitégla került, valamint a a korábban telepített kültéri játékokat (mászóka, homokozó) színesítették és ezzel is hozzájárultak a családok környezetének szebbé tételéhez.

2.    Hátrányos helyzetű zenei tehetségeket támogatunk
Június 4. Budapest – különdíjat adományoztunk Török Ákos virtuóz-jelöltnek. A kis művész György Ádám mesterkurzusát kapta ajándékba, hogy virtuóz álmait mihamarabb megvalósíthassa.

Alapítványunk 2016-ban a zenei tehetségek támogatását tűzte ki céljául. E cél megvalósításához a Virtuózok és György Ádám Kastélyakadémia segítségét kérte a szakmai döntéshez, hogy a döntőbe nem jutott, de kiemelkedő tehetségű rászoruló művészpalánta szakmai kiteljesedéséhez hozzájárulhasson. Külön öröm számunkra, hogy egy határon túli magyar tehetséget támogathatunk.

“Mindenki tehetséges valamiben. Idén különösen nagy öröm számomra, hogy a fiatal zenei tehetségeket segítjük abban, hogy a velük született adottságot, kitartó gyakorlással, céltudatos fejlesztéssel, az átlagot messze meghaladó teljesítményt tudjanak nyújtani.” mondta Bencsik Edit az Amerikai Kereskedelmi Kamara FB tagja.

György Ádám Kastélyakadémia 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy a klasszikus zene bölcsőjében, Európában biztosítson fejlődési lehetőséget ígéretes fiatal zongoraművészek számára. Az elmúlt években egy olyan alkotóközösség kovácsolódott össze Pomázon, melyben kiváló tehetségek és mecénások találtak egymásra. Növendékek érkeztek többek között a New York-i Juilliard akadémiáról, a londoni Royal Academy of Music-ról, vagy a szingapúri Nemzeti Egyetemről.

3.    Iskolaudvar szépítés – LEGO Hungary önkéntesei segítettek
A LEGO Hungary Kft. 25 lelkes munkatársa közreműködésével a Budapest XVIII. Kerületi SOFI, Sofi-liget iskolaépületében nagyszabású iskolaudvar-szépítésre került sor.

Alapítványunk közvetítésével valósult meg ez az önkéntes segítségnyújtás. Mindig örömmel keressük meg a vállalati  csapatoknak azt a lehetőséget, ahol önkéntes munkát végezhetnek, és csapatépítéssel kiegészítve, jó hangulatban végzett munkával nyújthatnak segítséget, egy rászoruló gyermekintézménynek.

A Legó-sok nagy örömmel érkeztek az iskolába, és gyorsan összebarátkoztak  a gyerekekkel. A szakiskolás fiúkkal, lányokkal együtt ásót, kapát ragadtak, sziklakertet építettek, növényeket ültettek, bokrokat metszettek, padokat festettek, és még a betonozástól sem riadtak vissza. Az ovisok kiskertje gyönyörűen megújult, és az akció szervezőinek jóvoltából  új udvari játékok, libikóka, kis házikó, homokozó asztal beállítására is sor került.
Az önkéntes munka résztvevői nem csak dolgozni jöttek, hanem értékes ajándékokkal is meglepték a kicsiket, nagyokat. Köszönjük lelkes munkájukat!

4.    Támogatás a Budai Gyermekkórháznak
A Lexmark dolgozók 110.000 forintot adományoztak az Aprónép Alapítványnak AmCham Alapítvány közvetítésével.
A pénzt PlusoptiX Pediatric refraktométer beszerzésére fordítják majd, melynek értéke több mint 2 millió forint. Ez olyan eszköz, amely képes megmérni csecsemők szemének fénytörési hibáit egy másodpercen belül.

Annak érdekében, hogy tovább növeljék az adomány értékét, a Lexmark több mint 16 önkéntese 125 órában festett és takarított a kórház Rehabilitációs Osztályán. Ehhez a munkához a Lexmark vásárolta meg a festékeket, festő szerszámokat és egyéb szükséges elemeket  – mindezek értéke elérte a 100.000 Ft-ot.

Büszkék vagyunk rátok – köszönjük a segítséget!

5.     „We made it happen” – Önkéntes nap, több mint 100 résztvevővel, 3 helyszínen!
Az ősz újra alkalmat teremtett az AmCham tagvállalatok számára, hogy bevonják dolgozóikat az önkéntes tevékenységekbe. Az AmCham Alapítvány rendszeres kezdeményezése, az „A Day to make it happen” (A nap, amikor lehetővé tesszük), egy biztos pont azok számára, akik szeretnének részt venni egy igazán jelentőségteljes, és jól szervezett önkéntes tevékenységben.

Október 1-én több mint 100 önkéntes vett részt a programban, három különböző helyszínen, hogy a gyerekek mindennapi környezetét biztonságosabbá és szebbé tegyék. Különböző cégek, többek között a KPMG, a Xerox, Tata Consultancy, Lexmark és az NCR Magyarország Kft. dolgozói közösen segítettek felújítani a játszóteret és a kerítést, amelyet a Bliss Alapítvány által működtetett iskola halmozottan sérült tanulói használnak.

A BME Gimnázium diákjaival közösen (akik értékes órákat gyűjtöttek az érettségihez szükséges közösségi munkából), az AmCham tagvállalatok dolgozói (AmCham Hungary, Tata Consultancy, Lexmark, Urmet, Mapi) rendbetették és kitakarították a Bólyai Gyermekotthon kertjét, egy mezítlábas ösvényt és készítettek, valamint több raklapbútort.

Emellett mintegy tucat önkéntes dolgozott a Vakok Iskolájában és Nevelőotthonában a kerámiaműhely kifestésén (HIPA, Tata Consultancy). Móga Erzsébet, a Kézzelfogható Alapítvány elnöke elismerően nyilatkozott az önkéntes napról: „Amióta elkezdtünk az AmCham Alapítvánnyal dolgozni, kiváló kapcsolatunk van. Gyorsak, professzionálisak és öröm velük együttműködni.” Amíg a csapat várta, hogy a festék megszáradjon, az elnök asszony megmutatta az önkénteseknek, hogy hogyan készülnek a kerámiák, nekik pedig annyira tetszett a kézművesség, hogy két cég is jelezte a szándékát, hogy szeretnének a Vakok Iskolájával közösen csapatépítést szervezni. – „Januárban ki fogjuk dolgozni a projekt részletes terveit, tavasszal pedig el is indíthatjuk.”- magyarázza Móga Erzsébet.

Az AmCham Alapítvány „Day to Make it Happen” programja kiváló példa a széleskörű együttműködésre, és egy értékes nap minden érintett számára. „Azért döntöttem úgy, hogy részt veszek ebben az önkénes programban, mert azt érzem, hogy a munkám hasznos és jelentőségteljes.” – fejtette ki az egyik KPMG-s alkalmazott. „Jó itt lenni, mert egy jó célért dolgozhatunk együtt a barátaimmal” – magyarázta az egyik diák segítő. „Nagyon jól éreztük ma magunkat” – mondta az egyik gyerek az otthonból. – „Segítettünk az önkénteseknek és fociztunk is velük, meg volt palacsinta is!”

 6.    Megismerkedtünk a filmkészítés varázslatos világával!
December 3-án alapítványunk szervezésében, több mint 70 hátrányos helyzetű kisgyermek (Bólyai Gyermekotthon, Cseppkő Gyermekotthonok, Kézzelfogható Alapítvány, RÉS Szociális és Kulturális Alapítvány) és több mint 50 Amerikai Kereskedelmi Kamara tagvállalati képviselő vehetett részt a Korda Filmpark interaktív kiállításán, és azt követően egy stúdiótúrán.

A gyermekek a közel 3 órás program alatt megtudhatták, hogy kikből is áll egy filmes stáb, hogy milyen a filmkészítés folyamata az ötlettől a megvalósulásig. … és Mit csinál egy hangmérnök? megismerkedtünk a hangstúdióban folyó munkálatokkal – kipróbálhatták, hogy csinálják a lódobogást a kalandfilmekben, és még rengeteg filmes titokra és fény derült.

A legnagyobb izgalmat a Törpék és óriások filmes trükkjeinek a megismerése okozta, és persze a motorozás a Duna-parton! Láthattuk, hogy készülnek a vizes jelenetek, milyen egy csatahajó robbantása – hát itt komolyan sorba kellett állni!

Elmondhatjuk, hogy a gyerekek belekóstolhattak a filmkészítés varázslatos világába, és bezáró élményként még a New York-i utcákon és középkori falvakban is fotózhattak.

Köszönjük külön az EXXON BSC-nek és az Interag Holdingnak a támogatást, és az AmCham tagvállalatok képviselőinek a részvételt, akik így testközelből is láthatták az általuk támogatott gyermekek örömét.

7.    ACF Nagylelkűségi Díj 2016 nyertesei
Az alapítványunk 2005-ben hívta életre a „Nagylelkűségi Díj”-at (Generosity Award), melyet köszönetképpen azon támogatóinak ad át, akik az adott évben, magukhoz mérten, a legjobban segítették elérni céljait.

Az Amcham Alapítvány 2016-ban 270 fő önkéntest mozgatott meg, akik több mint 2000 munkaórában nyújtottak segítséget különböző alapítványok, gyerekotthonok és kórházak rászorultjainak – és így elmondhatjuk, hogy az AmCham Alapítvány idén 10 intézmény több mint 1000 gyermekéhez jutott el.

Szeretnénk egy idézettel köszönetet mondani mindenkinek, aki valamilyen módon részt vett az Alapítvány akcióiban, és biztatni a még hezitálókat, hogy tegyenek ők is jót!

“A nagylelkűség fogékonnyá és készségessé teszi az embert az erkölcsi jóra.
A nagylelkű megérti a másik embert, megérti a gyöngébbet, inkább adni akar, mint kapni, könnyedén beismeri a hibáját, tévedését is elismeri; könnyed jósággal tud megbocsátani. A nagylelkű azért is gazdag, mert örül más értékeinek, s ezáltal részesül azokból.”

Nehéz volt a választás, hiszen minden résztvevő maga is hős, és díjat érdemelne. Az idei győztesek a jó ügy melletti elkötelezettségükön túl, 90 fővel és 720 órányi önkéntes munkával járultak hozzá az ACF akcióihoz a kiválasztott gyermekintézményeknél.
Büszkék vagyunk az ide nyertesekre – akik: Lexmark Magyarország és Tata Consultancy Services.

THINK BIG – SUPPORT THE SMALLEST!

Támogatóink, segítőink nélkül munkánk nem lenne ennyire sikeres.
Köszönjük az egész éves együttműködést, figyelmet, támogatást!

27 ÉVNYI TAPASZTALAT
KÖZEL 100 TÁMOGATOTT GYERMEKINTÉZMÉNY
TÖBB MINT 380 MILLIÓ FORINT ÁTADOTT TÁMOGATÁS
2016 FOLYAMÁN: MOZGÓSÍTOTTUNK 270 ÖNKÉNTEST ÉS
TÖBB MINT 2000 ÓRÁNYI ÖNKÉNTES MUNKÁT VÉGEZTÜNK

 

770 KÖVETŐ
TÖBB MINT 32,868 EMBERT ÉRTÜNK EL
4,960 REAKCIÓ A POSZTJAINKON