Spring Buzz 2023 – Tisztasági festés és parkgondozás a Vakok Gyermekotthonában

Vakok Gyermekotthona 2023.05.13.

Pénteken egész nap esett az eső és az időjárás előrejelzés nem mutatott száraz hétvégét. Többen aggódva kerestek telefonon, hogy akkor mi lesz így a szombati önkéntesnappal!? Próbáltam mindenkit megnyugtatni, hogy semmi baj, mert sok szobában és helységben kell festenünk, jut munka bőven mindenkinek!

Másnap, szombat reggel borongós idő volt. Az előző napokhoz képest is hidegebb miatt, rétegesen kellett öltöznünk. A Vakok Intézetében rossz hírrel fogadtak minket! Az időjárás miatt nem tudták elvinni a gyerekeket kirándulni, így otthon kellett maradniuk. Megkértek minket, hogy a legnagyobb munkát adó konyhát és a nehezebben kezelhető gyerekek szobáit, ne fessük ki. Igen ám, de 30 fő önkétest várunk! Mit csinálunk ennyien a pici szobákban, ha esni fog és a kerti munkákat nem lehet elvégezni!? ☹

Peregtek a percek, lestük az égen a felhőket. Lassan elérkezett az idő, hogy munkacsoportokat alakítsunk és elkezdjük a munkát.

A hivatalos megnyitó 9:30-kor volt. Köszöntöttük az egybegyűlteket és ismertettük a feladatokat:
A résztvevők egy részét arra kértük, hogy az intézet nagy kertjében a növényzet lehajló agait fejmagasságban vágják le, hogy a látássérült gyerekek és hozzátartozóik zavartalanul tudjanak sétálni alattuk; a fűszerkert tönkrement tárolóit építsék át biztonságossá, illetve az egyik gyermekotthon épülete körül található magaságyásban túlzottan elszaporodott meténget vágják vissza és metsszék meg az ott található növényket.
A másik csoport feladata a gyermekotthon bizonyos szobáinak a tisztasági festése lett.

A ONE Identity kollégái vállalták a konyha üzemeltetését. 

A kerti munkákat nagyon hamar megkezdték az AVIS Budget Group és a Villámfordítás Fordítóiroda, önkéntesei. Az idő végül kegyes volt hozzánk, ugyan a növények vizesek voltak, de mindent be tudtak fejezni időben. Többen 13-14 óra körül lassan elkezdtek elbúcsúzni az önkéntesek és hazamententek, de akik még ráértek, azok felváltották az épületben dolgozó társaikat.

A gyermekotthonban kicsit nehezen indult a munka. A rossz idő miatt az épületben rekedt gyerekek egy része nehezen fogadta a sok látogatót, a TATA Consultancy Services és az AVIS Budget Group önkénteseit. A nevelők a reggeli után felöltöztették Őket és átvitték a másik épületben található tornaterembe. Néhány BME ISGS diák önkéntesünk velük tartottak. Segítettek a gyerekeket elfoglalni mindenféle játékkal. Labdáztak, gördeszkáztak, sétáltak a kertben és nagyon sokat beszélgettek a kis lurkókkal.

A festés megkezdéséhez befedtük a bútorokat és a padlózatot fóliával, hogy miután elhagyjuk a helyszínt a lehető legkevesebb takarítani való maradjon utánunk.  Az ajtókat, ablakokat és a falon maradt kapcsolókat körbe szalagoztuk. Az első réteg alapozó volt, amelynek csak néhány percet kellett száradnia. Nehéz volt haladni, mert a több, mint 4 méteres belmagasságot csak toldó segítségével tudtuk festeni. Ezután felkenhető volt a fehér festék. Sajnos a nyirkos időjárás miatt a festék nehezen száradt. Szépen sorban haladtunk, szobáról szobára. Ahol felkerült az utolsó réteg, ott néhányan leszedték a védőtakarást. Az utolsó szoba eredeti színével meggyűlt bajunk, mert két réteg után is még foltos maradt, azonban már 17 óra volt és még száradnia is kellett a festésnek, hogy az éjszakát a szoba kis tulajdonosa a megszokott helyén tudja tölteni! Így hát gyorsan összepakoltunk és igyekeztünk minél előbb visszapakolni mindent, hogy a gyerek számára megszokott napi rutint a legkevésbé borítsuk fel!

A maradék festéket otthagytuk az iskola gondnokánál, a maradék szendvicsinket szétosztottuk a gyermekotthonok között, amelyek több épületben is találhatóak az intézményen belül.

Végül úgy éreztük, hogy sikeresen zártuk napot és teljesítettük az előre megbeszélt feladatok zömét!

Ezúton is szeretnénk megköszönni a segítséget Bálint Andrásnak, aki – már mondhatjuk -, hogy rendszeresen koordinálja az önkéntesnapi kerti munkacsoportjainkat!
El nem tudjuk mondani, hogy milyen hálásak vagyunk Quinto Edo Vicente-nek és Molnár Fanninak, akik az egész napot, megállás nélkül a festékhenger és a toldó társaságában töltötték 9:30-tól 17 óráig!

Szeretnénk köszönetet mondani a KNT Festék és Barkácsboltnak, hogy kedvezményes áron biztosították számunkra munkavégzéshez szükséges festékeket és eszközöket!

 

Az eseményről készült facebook bejegyzésünket itt nézheted meg:
Az eseményen készül képeket itt nézheted meg.

Kérjünk, hogy lájkold facebook oldalunkat és oszd meg bejegyzéseinket, amikor csak teheted! 🙂
https://www.facebook.com/amerikaikereskedelmi.kamaraalapitvany
@amerikaikereskedelmi.kamaraalapitvany 

 Amennyiben kedvet érzel hozzá, várjuk a saját beszámolódat az eseményről! 😉 

Köszönjük, hogy együtt tölthettük ezt az időt!