2018. legfontosabb eseményei

Megalakulása óta az AmCham Alapítvány több ezer gyermeket támogatott Magyarországon, mosolyogva az arcukra, lehetőséget teremtve álmaik megvalósítására, és reményt adva a jobb jövőre.

2018 évben nagyon szerettük…

„A DAY TO MAKE IT HAPPEN” Vállalati Önkéntesek Napja sorozatunk folytatódott. 

2018-ban az AmCham Alapítvány (ACF) több mint 400 önkéntes részvételével hat gyermekintézményt támogatott több mint 2800 munkaórával, mellyel több mint 500 gyermeket értünk el, és segítettünk körülményeiket, életüket jobbá tenni.

Tavaszi Zsongás: Első megmozdulásunk április 14-én a Kossuth Lajos Gyermekotthon és Bliss Alapítvány környezetének rendbetétele volt Budapesten a XI. kerületben.

A képen a következők lehetnek: 4 ember, , mosolygó emberek, álló emberek

Az AmCham tagvállalatainak több mint 120 önkéntese (Avis Budget Group, ExxonMobil BSC, MAPI Zrt., NCR Hungary, Lexmark és Tata Consultancy, és a BME Kéttannyelvű Gimnázium és a Kürt Alapítványi Gimnázium hallgatói) töltötte napját a gyermekek környezetének javításával, szépítésével. A nap végére raklapbútorok készültek, új köntöst kapott a kerítés, tisztára varázsolódtak a foglalkoztató helyiségek és ablakok.

A Tavaszi Zsongás keretében április végén újabb eseményt szerveztünk a SOFI Módszertani Intézetben, ahol a Ford Magyarország önkéntesei az iskola kertjében mezitlábas ösvényt, és magaságyásokat építettek ezzel segítve az ott tanuló gyermekek oktatását, egészségük javítását.

Őszi „A Day to Make it Happen” Vállalati Önkéntesek napja:

A gyönyörű napsütésben, több mint 60 önkéntes (Avis Group, Tata Consultancy és  Lexmark Magyarország és más egyéni), az AGA Gyermekotthonban dolgozott október 13-án. A segítő munkájuknak köszönhetően a főépület csarnoka frissen festett lett, eltűntek a falak repedései. Az edzőtermet kitakarították az ott felhalmozott lomoktól  és berendezték rendeltetésének megfelelően. A lelkes önkénteseknek még virágültetésre,  és közös játékra – az otthon kis lakóival – is maradt idejük. Az otthon dolgozói fantasztikus, finom ebéddel köszönték meg az elvégzett munkát.

Biztonságos internet – online és offline

Az ACF 2017-ben indította el a Kód-Teátrum programot azzal a céllal, hogy biztonságos internet / informatikai használatát tanítsa az országban  nevelőotthonokban és hátrányos helyzetben élő gyermekek, szűlők, nevelőszülők, és tanárok számára Magyarországon. Elmondhatjuk, hogy 2018-ban négy színházi előadásunkkal közel ötszáz gyermeknek nyújtottunk szórakozást és mélyítettük el ismereteiket a biztonságos közösségi média használatában.

A mai gyermekek mindennapi életének a részévé vált az internet.  Alapítványunk kezdeményezésének egyik legfontosabb üzenete, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy hová fordulhatnak segítségért, mire figyeljenek a közösségi média használata közben.
Tudjuk, hogy nem elég sokszor elmondani, fontos tudatosítani a fiatalokban, milyen jogaik és lehetőségeik vannak, hogy az életben és online is képesek legyenek megvédeni magukat. Meg kell tanulni a mai fiataloknak, és utat kell mutatni nekik, hogyan reagáljanak helyesen a rájuk zúduló negatív kommentekre, amelyek között rágalmazás, rosszindulatú pletyka és zaklatás is gyakran előfordulhat.

Felejthetetlen pillanatokat is szereztünk….

Szeptemberben az ACF és a Vakok Szakiskolája szervezésében látogatást tettünk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működő Aeroparkba. A programon 92 látássérült és a vak gyermek vett részt. Felejthetetlen élmény volt, a gyermekek testközelből szagolhatták a kerozint, érinthették meg a kiállított gépeket, pilótafülkében próbálhatták ki hogy milyen egy repülőgép vezetése a kiállított Il 18-as és a TU 154-es repülőgépeknek köszönhetően. Rengeteg információt kaptak volt légiutaskísérők és műszaki személyzet részéről.

A képen a következők lehetnek: 8 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, égbolt, túra/szabadtéri és természet

Rajki Zsuzsa Tehetségdíj 2018/2019 tanév.

A tavasszal indított pályázatra az ország számos pontjáról érkeztek jelentkezések, melyek közül a kuratórium – külső szakértői bizottság ajánlása alapján – öt fiatalt részesít készpénzadományban a 2018/19-es tanévben. A nyertes gyermekek a zene, a természettudományok, és a sport terén járnak élen.

Az 1989-ben Terták Ádám kezdeményezésére megalakult ACF célja a tartósan vagy váratlan esemény miatt segítségre szorulók, elsősorban gyermekek, az őket ellátó vagy segítő intézmények, szervezetek pártfogása és támogatása Magyarországon. Rajki Zsuzsa közel 30 évig támogatta kiemelkedő munkásságával az ACF munkáját. Nemcsak megálmodója és elindítója, hanem 16 éven keresztül az arca és képviselője volt az alapítványnak. Munkássága elismeréséül valamint hogy példája a felnövekvő ifjúság előtt útmutató lehessen, határozott az alapítvány elnöke, dr. Komáromi Péter a kuratórium javaslata alapján a “Rajki Zsuzsa Díj az Ifjú Tehetségekért Díj” megalapításáról, melyet 2018 tavaszán indított útjára.

Képtalálat a következőre: „video icon png” A Rajki Zsuzsa Tehetségdíj bemutatkozik

A Rajki Zsuzsa Díjjal az ACF olyan gyermekeket támogat, akik a nehéz körülményeik ellenére is képesek kiemelkedően teljesíteni a tudományok, művészetek és a sport területén valamint példamutatásukkal képesek motiválni társaikat.

A 2018/19-es tanévben öt pályázó részesül készpénzadományban: Berki Richárd és Nagy Tibor 6. osztályos miskolci birkózó tehetséget felszerelés vásárlásában és versenyeken való induláson segíti, a várpalotai Szűcs Boglárkát népzenei tanulmányaiban támogatja az alapítvány, Török Ákos zongorában, Varga Szilárd a természettudományokban erősíthet az ACF segítségével.

„Célunk, hogy a Rajki Zsuzsa Díjjal segítséget nyújtsunk a tehetséges és rászoruló fiataloknak hogy nyitott, egész életen át tartó tanulás képességével rendelkező, változásra képes, kreatív felnőttekké válhassanak. A jövőben szeretnénk a pályázatot vállalati mentorprogrammal kiegészíteni, amely segíti majd a nyerteseket abban, hogy felnőttként alkalmazkodni tudjanak a XXI. század gyorsan változó munkakövetelményeihez.” – mondta Gordon Mária, az alapítvány képviselője.

Stratégiai irányok 2019-ben:

A tehetségfejlesztést továbbra is az alapítvány legfontosabb stratégiai céljának tartjuk, így nagyobb hangsúlyt fektetünk a Rajki Zsuzsa-díj népszerűsítésére, több fiatal tehetségre és vállalati támogatókra. A pénzügyi támogatás mellett célunk a program diverzifikálása mentorálással.

Az AmCham Alapítvány támogatja a vállalati társadalmi felelősségvállalást és az önkéntesség etoszát a magyar üzleti kultúrában. Az önkéntes rendezvények szervezésében szerzett 30 éves tapasztalatával az ACF átlátható és etikus jótékonysági szolgáltatásokat nyújt a donorvállalatok számára. Teljes körű szolgáltatásokat nyújtunk: a szervezés és a logisztika mellett támogatjuk a vállalatokat az önkéntes munkákra vonatkozó projektek előzetes megvizsgálásával és nyomon követésével, valamint a potenciális gyermekintézmények pályáztatásával.

Tovább folytatódik a biztonságos internetről szóló interaktív színházi előadás sorozatunk, kiegészülve gyermekotthonokba kihelyezett rendhagyó osztályfőnöki órák tartásával, amikor a Kód Teátrum előadásokat levetítve beszélgetünk a gyerekekkel a biztonságos közösségi média használatáról.

Köszönet az AmCham tagvállalatainak!

Támogatóinknak hála, képesek vagyunk segítséget nyújtani és minőségi változást hozni a rászoruló gyermekek életébe. Az ACF büszke arra, hogy elkötelezte magát a gyermekek jólétében. Támogatóink – hazai és multinacionális vállalatok – közel 30 éve segítik a rászoruló gyermekeket, pénz- és természetbeni adományokkal, valamint az önkéntes  munkájukkal.

Akikre büszkék vagyunk…

Az ACF 2005-ben megalapította a Nagylelkűség díját annak érdekében, hogy megköszönje azoknak a támogatóknak, akik – a saját lehetőségeiknek megfelelően – hozzájárulnak az alapítvány céljai megvalósításához.

2018 év győztes vállalata a Nagylelkűségi Díj kategóriában: az Avis Budget Group BSC.

Az év önkéntesei: TATA Consultancy és Kalocsa Dóra

 THINK BIG – SUPPORT THE SMALLEST!

Támogatóink, segítőink nélkül munkánk nem lenne ennyire sikeres. Köszönjük az egész éves együttműködést, figyelmet, támogatást!