A 2021-as év legfontosabb eseményei dióhéjban

Megalakulása óta az AmCham Alapítvány több ezer gyermeket támogatott Magyarországon, mosolyt varázsolva az arcukra, lehetőséget teremtve álmaik megvalósítására, és reményt adva a jobb jövőre.

Az elmúlt két év nehéz feladat elé állította az ACF önkénteseit. Ez év elején még csak remélni mertük, hogy a bezártságból kiszabadulva, megmozdulásainkkal segítjük elfelejtetni a pandémia okozta gondokat, de ma már úgy hisszük, sikerült kiállni a próbákat.

Az év elején, érzékelve az iskolák és gyermekotthonok nehézségeit, küzdelmét a távoktatással, közösségi gyűjtést indítottunk, hogy digitális eszközök adományozásával a hátrányos helyzetű gyermekek is egyenlő eséllyel vehessenek részt a távoktatásban.

Az AmCham Alapítvány összesen 1,5 millió forintos támogatást nyújtott három oktatási intézmény alapítványának, segítve tanulóik távoktatásban való részvételét digitális eszközök vásárlásával. Az összeget az Adjuk Össze weboldalon indított gyűjtés, valamint az AmCham tagvállalatok adományainak köszönhetjük.

A kuratórium döntése alapján:

  • 500 ezer forinttal támogattuk a MOGYORÓDI KÖZOKTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNYT, melyből nagyobb mennyíségű tableteket vásároltak, melyeket a rászoruló diákok tartósan kölcsönkaphatnak, hogy tudjanak otthonról is bekapcsolódni az oktatásba.
  • 500 ezer forinttal támogattuk az Oltalom Karitatív Egyesületet, melyből a Családok Átmeneti Otthona részére tartósan kölcsönbe adható Tableteket, valamint a Márokpapiban és Gemzsén működő szakképző iskolába laptopokat és tableteket vásároltak. Jelenleg az intézményben több mint 300 diák tanul, sokuk számára az online oktatás, a szükséges eszközök hiánya miatt nehézséget okozott.
  • 500 ezer forinttal támogattuk a A PIARISTA SZAKKÉPZÉSÉRT ALAPÍTVÁNYT, melyből két hátrányos helyzetű tanulónak laptopot vásárolhattak.

Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket minden támogatónknak, magánszemélyeknek, és cégnek, akik segítettek megvalósítani céljainkat; az Amerikai Kereskedelmi Kamarának, a BSS munkacsoportnak és a tagvállalatoknak: ExxonMobil, Interag, Kondor Holding, és Sándor, Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Sutherland Ügyédi Iroda.

Nyári kalandok az AmCham Alapítvánnyal – Felejthetetlen pillanatokat szereztünk

Alapítványunk júliusban – köszönhetően a Ford Global Giving Fund-nak – kezdte el azt a programsorozatát, mellyel gondtalan szórakozást szeretett volna vinni állami gondozott, lakásotthonokban élő gyermekeknek. Szerettük volna, hogy a pandémia okozta bezártság után, ezek a gyermekek kötelezettségek, feladatok nélkül, csak gondtalanul szórakozzanak, azt csinálhassák, amit szeretnének, egy-egy napig.

Nem egy hagyományos tábori napot képzeltünk el… Mivel elég, ha már csak abba belegondolunk, hogy ezek a tinik nyolcan-tízen élnek egy lakásotthonban, közös az alvás, az evések, a nagymosás… Az egész életük olyan, mint egy tábor. Ezért ezt az EGY napot próbáltuk úgy kitalálni, hogy egyáltalán ne táborra, inkább egy családi együttlétre hasonlítson, kevés szabállyal. Közös sportjáték, közös főzés, közös jó hangulatú étkezés, közös kártyázás, vetélkedők az önkéntesekkel, és sok-sok élmény és nevetés.

Elsőként jutottak el a Bokréta Lakásotthonok Szent Imre Herceg úti otthonban élő gyermekekhez, az NCR Hungary önkéntesei, és iszonyatosan jó érzés volt, amikor a sok sportjáték, vetélkedő, rajz, csillámtetkó, közös ebéd után,  a nap végén, minden gyermeknek csillogott a szeme, és kikísérve minket a kapuhoz, azt kérték, hogy legyünk együtt máskor is, csináljunk még több ilyen napot. 

Augusztus 17-én a Bernecebaráti Lakásotthonban élő fiatalok jutottak el velünk egy egynapos élményfürdőzésre az Aquaworld-be. A program zárultával Bábics Tamás otthonvezető elmondta: “Szeretnénk megköszönni az alapítványnak. illetve a támogatóknak, hogy ezt a felejthetetlen napot biztosították számunkra, hiszen saját forrásból nem lett volna lehetőségünk. Gyermekeink nagyon jól érezték magukat Boldogan  ugráltak, csúsztak, mozogtak.” – és tényleg, elég volt csak végig nézni a ragyogó kis arcokon a nap végén.

A programunk folytatódott –  a Burattinó Lakásotthon kis lakóival szereztek közös élményeket a Tata TCS önkéntesei.  Agyagozástól a henna tetoválásig, sportvetélkedőkön, Activity játékon keresztül a közös bográcsozásig – hat nemzettel mutattuk meg, hogy milyen a felhőtlen szórakozás. A jókedv és vidámság minden nehézségen átsegített, a bográcsot sem égettük le, jóllakva dőltünk a nevetéstől, mikor az Activitíben elmutogattuk a Tyrannosaurust…. és a legnagyobb öröm a búcsúkérdés volt: Mikor jöttök megint?

Ígértük találkozunk hamarosan!

Szeretnénk hálánkat és tiszteletünket kifejezni az ott dolgozó pedagógusoknak és gondozóknak, hiszen látjuk, hogy milyen nehéz és leginkább mennyire fontos ez a feladat, amelyet nap mint nap ellátnak.

‘A Day to Make It Happen’ önkéntes napunk volt a következő állomás

Az őszi Vállalati Önkéntesek napja október 8-án volt, amikor a Burattino Gyermekotthonban látogattunk, hogy a Pálma utcai lakásotthonban megtisztítsuk a kertet, bozótot írtsunk, fákat ülessünk, virágosítunk, és az iskolából hazatérő gyermekekkel játszottunk is.

A Burattino Általános és Szakképző iskola felsős diákjainak a Kód Teátrum programunk ‘Ismeretlenek’ c. előadását vetítettük le, és dolgoztuk fel. Ezt a sorozatot 2017-ben azzal a céllal indítottuk, hogy biztonságos internet / informatikai használatát tanítsuk nevelőotthonokban nevelkedő, vagy hátrányos helyzetben élő gyermekek, szülők, nevelőszülők, és tanárok számára Magyarországon. A vetítés után a gyerekek rengeteget kérdeztek, aktívan vettek részt a témakörök feldolgozásában, és a visszajelzéseik azt mutatták, hogy ez a program igen fontos, hiánypótló információkkal szolgál a számukra.

A mai gyerekeket és a tizenéveseket elárasztó információ és kommunikációs technológiával árasztják el. Mindennapi életük lényeges és közös részévé vált. Interaktív próbák sorozatával a cél az, hogy a gyerekeket kivonják a kényelmes zónájukból, találkozzanak olyanokkal, akik ugyanazokat a problémákat szembesülve megoldást és megközelítést kínálnak a problémák megoldására és megoldására. A program indítása óta közel ezer gyermek vehetett részt előadásainkon.

A digitális írástudatlanság felszámolására indított munkánkat folytatjuk, köszönet a TCS Hungary önkénteseinek is, akik a Burattino iskolában elkezdték a GoIT programsorozatunkat.

A goIT egy digitális innovációra és karrierre való felkészítő program, amely bevezeti a hallgatókat a STEM-be, a számítástechnikába, a tervezési gondolkodásba, és az innovációba.

A 6 egységből álló műhelymunka során az általános és középiskolás diákok gyakorlati technológiai oktatásban részesülnek, csapatokban dolgozva, hogy megküzdjenek az ikonalapú programozási nyelvekkel, és a tervezési kihívásokkal, miközben robotot építenek.

A goIT segít a diákoknak olyan emberközpontú megoldások tervezésében, amelyek a technológiákat az innováció és a társadalmi javak érdekében hasznosítják. A szabványokhoz igazodó lebilincselő tanterv segítségével a hallgatók megismerkedhetnek az innováció életciklusával, a termék prototípus-készítésével és az iparághoz kapcsolódó vállalkozói készségekkel.

A goIT programmal az a célunk, hogy könnyen érthetővé, befogadhatóvá tegyük a számítástechnikát, és segítsük a diákokat a STEM-oktatás megszerzéséhez szükséges készségek és önbizalom megszerzésében – és célunk, hogy közülük kerüljenek ki a jövő technológiai vezetői.


Támogatás

Támogassa az alapítvány munkáját adományával!
Számlaszám: 10800007-80000001-00127016 Bank: Citibank Europe plc