Az AmCham Alapítvány 2019. évi tevékenységéről szóló beszámoló

Az AmCham Alapítvány (ACF) a tehetséggondozás, a digitális oktatás és az önkéntes események szervezésében szerzett 30 éves tapasztalatával az adományozó vállalatok számára átlátható és etikus jótékonysági szolgáltatásokat tud biztosítani. Teljes körű megoldásokat kínálunk: a szervezésen és a logisztikán kívül biztosítjuk a cégeknek a támogatni kívánt projekt előzetes vizsgálatát, nyomon követését, ellenőrzését, valamint elszámolását.

Az AmCham Alapítvány a kezdetektől mintegy 400 millió forint adományt gyűjtött közel 130 gyermekintézménynek, és így több mint 15 000 gyermeket tudott támogatni.

Fő pilléreink:

  1. Tehetségfejlesztés: Az AmCham Alapítvány stratégiai célja, hogy a Rajki Zsuzsa Díj tanévenkénti pályázati kiírásával támogassa azokat a tehetséges diákokat, akik nehéz hátterük ellenére kitűnőek tanulmányaikban, a művészetekben vagy a sportban. A pénzügyi támogatás mellett a program mentorálással történő diverzifikálására törekszünk.
  2. Digitális oktatás:
    • „English Click” program beindítása, mely hozzásegíti a tanulókat a mindennapi angol nyelv megtanulásához,
    • Kód Teátrum előadások – a biztonságos internethasználat tudatosítása élő színházi előadások segítségével és gyermekintézményekbe kihelyezett osztályfőnöki órákkal. Így szakemberek bevonásával a gyerekek szórakoztató módon sajátíthatják el a szociális média biztonságos használatát.

  1. Vállalati önkéntesek napjai: Spring Buzz (tavasszal) és „A Day to Make it Happen „(ősszel)

2019-ben több mint 500 önkéntest mozgósítottunk az AmCham Alapítvány pályázatán sikeresen szereplő alapítványok, gyermekotthonok és iskolák támogatására, több mint 3500 óra munkaidővel. Összességében 2019-ben az AmCham Alapítvány több mint 550 gyermeket ért el 12 intézményben.

ACF 30 video

            

Rajki Zsuzsa Díj a fiatal tehetségekért

Májusban az AmCham Alapítvány második alkalommal hirdette meg a „Rajki Zsuzsa Award fiatal tehetségeknek” pályázatát, melyre augusztus 31-ig lehetett jelentkezni.

A 2019/2020-as tanévben öt ifjú tehetség kapott pénzügyi segítséget, hogy álmai megvalósításához közelebb kerülhessen (3 sportoló, 2 tudományokban kiemelkedően teljesítő fiatal).

Hogyan segíthetek a digitális korban?

Az AmCham Alapítvány nemrégiben indította el a „Kihelyezett Osztályfőnöki óra” című, a biztonságos közösségi média használatával foglalkozó eseménysorozatát. Az első vetítést a Szlávy utcai Bokréta Gyermekotthonban tartottuk. A rendezvényen részt vevő 17 gyermek elmondta, hogy nagyon élvezte a vetítést, amelyet szakemberek által vezetett feldolgozó beszélgetés követett. A részt vevő felnőttek (gyermekotthon dolgozói, tanárok) szerint az esemény nagyon hasznos volt és érdemes lesz a jövőben is rendszeresen megszervezni.

Az Alapítvány Ford Hungáriával közösen megtartott Erdei iskola programjának részeként május 19-én további vetítésre került sor, amelyen három különböző gyermekotthon 59 gyermeke vett részt.

Kód Teátrum előadások

2019-ben összesen három előadást tartottunk: áprilisban, szeptemberben és decemberben. Több mint 250 gyermek és kísérője vett részt a rendezvényeken. A gyerekek aktívak voltak a kerekasztal-beszélgetésen is. A szeptemberi előadás szélesebb közönség számára volt nyitva, beleértve a családtagokat, és az AmCham tagvállalat munkatársainak gyermekeit.

Az AmCham Alapítvány 2019. évi utolsó előadását december 5-én tartotta a Mozgásjavító Speciális Oktatási Módszertani Intézet Mozgásfejlesztési Általános és Középiskolájában. Nagy örömünkre a diákok rendkívül aktívak voltak. Az izgalmas előadást élénk vita követte a kommunikációról, az internetes zaklatásról és a szociális médiáról.  A Menedzsmentornak (Dobay Róbert) köszönhetően a Mikulás is ellátogatott a rendezvényre, hogy ajándékokat adjon át a résztvevő gyerekeknek.

Rekordszámú résztvevő az önkéntes eseményeken

A tavaszi Spring Buzz önkéntes napot több mint 100 önkéntes részvételével szerveztük április 27-én két helyszínen (a Bokréta Gyerekotthonokban a Szlávy utcában és a Kőér utcai anyaotthonban). Ezt a szép tavaszi napot lelkes önkénteseink azzal töltötték, hogy szebbé, otthonosabbá varázsolják a hátrányos helyzetű gyermekek környezetét. Raklapbútorokat készítettek, kerti pavilont festettek át, a kerteket tisztították ki, virágot ültettek, eltakarították a lomokat, kerítést festettek. Arra is jutott idejük, hogy játszanak az ott élő gyerekekkel.

Az AVIS Budget Group, az NCR Magyarország, a BME Kéttannyelvű Gimnázium, a Lexmark Magyarország, az ExxonMobil és a Tata Consultancy Services munkatársainak köszönhetően az AmCham Alapítvány minden aznapra tervezett munkát időre befejezett. A részt vevő vállalatok a szükséges festékekkel és eszközökkel is segítették a közös munkát. Külön köszönet Somogyi Balázsnak (BP), Tóth Bálintnak (Lexmark), és Ilona Lászlónak (Urmet) az általuk nyújtott kiemelkedő segítségért az esemény zavartalan lebonyolításáért.

Ford – ACF Erdei Iskola – Verőce (Csattogó-völgy) májusban

Négy gyermekintézmény – az Aga Gyermekotthon, a Bokréta Gyermekotthon, a Gyermekhospice Ház, és a Zirzen Janka Gyermekotthon – vett részt a Ford és AmCham Alapítvány közös szervezésében megvalósított Erdei Iskola programjában. Három napot és két éjszakát töltöttek a résztvevők a Verőcei Ifjúsági táborban.

Az önkéntesek számos programot szerveztek azért, hogy a gyermekek részére felejthetetlenné tegyék ezeket a napokat -volt ügyességi és sportverseny, túrázás, csillagászati bemutató, főzőverseny, kalandpark, horgászat, sok-sok játék és szinte korlátlan „nasi” mennyiség.

A Ford és AmCham Alapítvány önkéntesei különleges élményt kívántak adni az egészségügyi és szociális hátrányban élő gyermekeknek, a társadalomba való beilleszkedésüket egy támogató környezet megteremtésével is segítve. Felkeltették a gyermekek érdeklődését az erdő, az állatok iránt és emellett számos ügyességi és sportversenyt is szerveztek, különös figyelmet fordítva a csapatmunkára.

Az esemény számokban: 59 gyermek és 15 tanár a támogatott alapítványokból, 28 önkéntes és 8 kolléga (Ford-ACF) csatlakozott családjukkal közösen az eseményhez. A résztvevők száma így összesen: 110 fő volt.

Az Erdei Iskola program nagy sikert aratott, sok szép visszajelzést kaptunk.

30 fa 30 év – Jubileumi faültetés 

Az ősz mindig alkalmat teremt az AmCham tagvállalatok számára, hogy bevonják dolgozóikat az önkéntes tevékenységekbe. Az AmCham Alapítvány rendszeres kezdeményezése, az „A Day to make it happen” egy biztos pont azok számára, akik szeretnének részt venni egy fontos és jól szervezett önkéntes munkában.

Október 5-én – a kitartóan zuhogó eső ellenére – több mint 100 önkéntes vett részt a programban, három különböző helyszínen, hogy a gyerekek mindennapi környezetét szebbé tegyék.

Nagy öröm számunkra, hogy újra itt lehetünk és nem csupán széppé, hanem gyümölcsözővé is varázsolhatjuk ezeket a kerteket. Alapítványunk sokakat mozgósító önkéntes napjai alkalmával már többször tevékenykedtünk ezen otthonok rendbetételén és nagy öröm, hogy most ezzel a szimbolikus, ám mégis hasznos tettel térhettünk vissza. A ma elültetett fák pedig a jövő és a folytonosság jelképei is.” – mondta Bencsik Edit, az Alapítvány kurátora.

A különböző cégek, többek között az Avis Budget Group, Ford Hungária, NCR Hungária, ExxonMobil, Tata Consultancy, Lexmark, American Express dolgozói és számos egyéni önkéntes a faültetés mellett együtt segített az intézmények kertjeinek őszi takarításában.

Alapítványunk és az AmCham tagvállalatok önkéntesei, valamint a BME Kéttannyelvű Gimnázium diákjai (akik értékes órákat gyűjtöttek az érettségihez szükséges közösségi munkához), rendbe tették és kitakarították a Hűvösvölgyi és a Burattino Gyermekotthon valamint és az Aprónép Alapítvány kertjeit. Gondolva a jövő nemzedékére is, 30 gyümölcsfát ültettek el közösen, ünnepelve ezzel is az elmúlt 30 évet, melyet a gyermekek támogatásával töltöttünk.

   

More photo

30 éves – évforduló gálaesemény

Az AmCham Alapítvány november 7-én ünnepelte 30. évfordulóját, és a visszaemlékezés után jubileumi színházi előadást tartott a Vakok Szakiskola Nádor termében.

Rövid visszaemlékezés után az AmCham Alapítvány különböző díjakkal ismerte el azokat a vállalatokat, szervezeteket és magánszemélyeket, akik az elmúlt években támogatták tevékenységét.

Akikre büszkék vagyunk…

Az AmCham Alapítvány 2005-ben megalapította a Nagylelkűség díját annak érdekében, hogy köszönetét fejezze ki azoknak a támogatóknak, akik – saját lehetőségeiknek megfelelően – hozzájárulnak az alapítvány céljainak megvalósításához.

Generosity Award díjat kapta: a Budapest Marriott Hotel és az AmCham Hungary

Az Év Önkéntes Vállalati Csapata 2019-ben az ExxonMobil Üzleti Támogatási Központ, a Ford Magyarország és az NCR Hungary lett.

A BME Kéttannyelvű Gimnázium és a Kézzelfogható Alapítvány a kiváló együttműködés elismeréséül kapott oklevelet.

Az alapítvány elismerte a lelkes egyéni önkéntesek munkáját is, akik példát mutattak közösségük számára: Tóth Bálint Lexmark Magyarország, Csatáry Orsolya Tata TCS, Szabó Tímea ExxonMobil, Ilona László Urmet Hungaria, Bosnyák Tamás és Nagy Andrea – munkájuk nélkül nem tudott volna az AmCham Alapítvány ilyen eredményeket felmutatni.

 More photo

Az est folyamán Török Ákos, az Alapítvány Rajki Zsuzsa díjjal már kitüntetett művésze, egy fantasztikus zongora előadással örvendeztette meg a vendégeket. Az erdélyi Kézdiszentlélekben született 18 éves művész a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanulója. Kiemelkedő tehetség, aki fiatal korának ellenére több mesterkurzuson vett részt. Alapítványunk támogatásával végezte el György Ádám Mesterkurzusát, és tavaly megnyerte a Római Danubia Talents Nemzetközi Zenei Fesztivált is.

Az AmCham Alapítvány az eseményen mutatta be új programját, az „English Click” nevű digitális nyelvtanulási rendszert. Ez a DynEd programot használja, ami nagy hangsúlyt fektet a beszéd és a szókincs fejlesztésére.

A hallgatók programba való felvételekor 2 kritériumra összpontosítottunk: elsődleges a hátrányos helyzetű gyermekek támogatása, de nagyon fontos szempont volt még a résztvevők tanulási vágya is. Hiszen egy lelkes és angolul tanulni akaró csoport létrehozása volt az elsődleges cél. Az egyéves, 15 fős program 2020 tavaszán indul. A kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola lesz a tanórán kívüli délutáni órák helyszíne.

A díjátadók után a vendégek a Kód Teátrum „Ismeretlenek” című előadását tekinthették meg. A színjátszó fiatalok ismét felejthetetlen élményt nyújtottak ezzel az internetes zaklatásról szóló előadással, amely a végén álló ovációt váltott ki. Ezt a darabot 2018 óta mutatják be nevelőotthonokban élő gyermekek számára.

A csodálatos estét a Danubius Hotels Hungária fantasztikus tortája koronázta meg, melyből a végén a Vakoda bentlakó diákjainak is jutott.

Stratégiai irányok 2020-ban:

  • tehetségfejlesztés,
  • önkéntesség,
  • digitális és nyelvoktatás.

Az AmCham Alapítvány elősegíti a vállalati társadalmi felelősségvállalást és az önkéntesség etoszát a magyar üzleti kultúrában. Az AmCham Alapítvány az önkéntes események szervezésében szerzett 30 éves tapasztalatával átlátható és etikus jótékonysági szolgáltatásokat kínál az adományozó vállalatok számára. A szervezésen és a logisztikán kívül támogatjuk a vállalatokat az önkéntes projekt előzetes vizsgálatában és nyomon követésében, valamint a gyermekintézmények támogatásokkal kapcsolatos ellenőrzésében és elszámoltatásában is.

Az AmCham Alapítvány büszke elkötelezett önkénteseire, és továbbra is támogatja a társadalmi felelősségvállalás érdemeit az üzleti közösségben.

Ha úgy érzi, hogy változást szeretne hozni a hátrányos helyzetű fiatalok  életébe, önkéntesként dolgozna velünk életük jobbá tételén – forduljon az ACF-hez: info@amchamfoundation.hu címen.

THINK BIG – SUPPORT THE SMALLEST!

Támogatóink, segítőink nélkül munkánk nem lenne ennyire sikeres.
Köszönjük az egész éves együttműködést, figyelmet, támogatást!