Nem csalás, nem ámítás – több, mint 4 millió forint adomány

2013-ban gyűjtött adományait adta át az AmCham Alapítvány támogatott szervezeteknek a Korda Filmparkban.

November 24.-én rendezte meg ünnepélyes, és immár hagyományos adományátadó ünnepségét az AmCham Alapítvány. Az Alapítvány fókuszában a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítése áll, ezért adományátadó ünnepsége helyszínéül igyekszik olyan alkalmat találni, amellyel a támogatott gyerekek számára is életre szóló élményt szerezhet. Az idei ünnepségen 250 vendég vehetett részt a Korda Filmpark bejárásán, köztük számos gyermek a Kerepesi Általános Iskola, a kaposvári Borostyánvilág Alapítvány és a Pest Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alapítványt képviselve.

Az idei évben az AmCham Alapítvány két adománygyűjtési kampányt is szervezett. Az év elején sújtó dunai árvizek láttán az AmCham Alapítvány rendkívüli gyűjtést tartott a károsult gyermekek megsegítésére. Ennek eredményeként 1,155 millió forintot tudott adományozni a dunabogdányi Vízi Sportegyesületnek, játszóterük felújítása céljából. A Víziegyesület a játszótér kialakítására és egészségmegőrzésre, valamint a gyerekek biztonságának javítására fogja felhasználni az adományt. Az AmCham Alapítvány önkéntes nap szervezésével további támogatást tervez nyújtani a Víziegyesületnek 2014 tavaszán.

Tahitótfalu óvodáját 1,3 millió forinttal támogatta az Alapítvány, mert udvarukat elöntötte a belvíz. A jövőbeli károk elkerülése érdekében az udvar homokágyát ütéscsillapító, vízáteresztő gumilapokkal fogják lefedni. Az árvíz miatt sajnos az udvaron található fákat ki kellett vágni, így az óvoda a jövőben napvitorlákat fog használni a szükséges árnyék biztosítására.

Az AmCham Alapítvány hagyományosan minden évben egy-egy kiválasztott megyében hirdet pályázatot, amelynek adományait a Hálaadásnapi Gyűjtés biztosítja. A gyűjtésben az AmCham tagvállalatai és egyéni személyek is részt vesznek. Idén az Alapítvány a Somogy megyei Borostyánvilág Alapítványnak tudott 1,650 millió forintot adományozni. A Borostyánvilág anyaotthon 1998 óta működik Kaposváron, ahol átmeneti gondoskodást és krízis-ellátást biztosít bántalmazott nők és gyerekek számára. A támogatás lehetővé teszi egy közösségi tér kialakítását, valamint az alapítvány kitűzött céljainak megvalósítását. Ezek, többek között, a gyerekeiket egyedül, családi háttér nélkül szülő fiatal anyukák támogatása, gyerekek elhelyezésének és gondozásának biztosítása, a gyermekszegénység és gyermekbántalmazás elleni küzdelem, a családon belüli erőszak elleni küzdelem, a leszakadó rétegek re-integrációja és komplex hátrányok mérsékelése, etnikai kisebbségek esélyegyenlőségének javítása, valamint hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása.

Az ünnepi adományátadás része volt a Nagylelkűségi díj átadása, amelyet az AmCham Alapítvány olyan vállalatoknak ítél meg, amelyek az Alapítvány munkáját hosszú távon, rendszeresen és kiemelkedően támogatják. Az idei Nagylelkűségi díj nyertesei a Citibank plc. volt, akit az adományátadáson Ducsai Evelin, operációs és technológiai vezető képviselt, valamint az Interag Holding, amelyet Boér Gábor, vezérigazgató képviselt. Az Interag Holding az elmúlt öt évben fő támogatója volt az Interag jótékonysági mozielődásoknak, ahol több mint 100 kisgyermek élhette át a 3D élményét.

Végül, az AmCham Alapítvány olyan személyek áldozatos munkáját értékelte, akik több éves önkéntes munkájukkal támogatták az AmCham Alapítvány tevékenységét. Az idei „Év önkéntese” díjat Bencsik Edit, Nagy Andrea és – e sorok írója – Kraft Anikó kapták.

Kraft Anikó beszámolója